Hotell Gästis historia
Den 12 augusti 1767 bröt en förödande brand ut i staden och förstörde stora delar av bebyggelsen. Efter branden flyttades stadens centrum längre från fästningen, och den nuvarande rutnätsplanen i innerstaden utformades. Byggnaden som Hotell Gästis ligger i idag uppfördes troligen på 1780-talet. År 1863 härjade ytterligare en stadsbrand i Varberg, men huset lyckades överleva den branden.
Handelsmannen Olof Niclas Liedberg har enligt källor bott i huset med sin familj under 1700-talet. Olof föddes 1722 och gifte sig med Johanna Sophia von Deurs. De fick fem barn: Peter Gerhard, Johannes, Brita Sofia, Susanna och Jacob Anders. Olof dog 1779. Enligt uppgifter från Skånska nationen ska en Lars Sevélius (född 1691), som var postmästare i Varberg, ha dräpts under ett slagsmål 1756 av handlanden Olof Liedberg. Det finns dock begränsade detaljer om händelsen och dess rättsliga följder. Enligt en annan dom var Lars Sevélius mjölnare i Hörte år 1705 och samma år anklagades han av klockaren i Wemmenhög, Hans Ihlbeck, för att ha tagit mer säd än överenskommet vid malningen.
Sonen Johannes Liedberg, även kallad Johan eller Jean, föddes 1757. Han bodde i huset och var verksam där under tidigt 1800-tal. Likt sin far var han handelsman och avled 1817 i dragsjuka. Efter hans död bodde änkan Annette Bethun kvar i huset med ett par styvbarn och sin systerdotter. Enligt vissa källor sålde hon huset till Johan Peter Torell 1826, medan andra uppgifter hävdar att hon dog 1825 och att detta ledde till ett ägarbyte.
Vid bouppteckningen 1817 får vi en inblick i husets inredning vid denna tid. I den Gröna Sängkammaren fanns en förgylld spegel, en fruntimmersbyrå med marmorskiva, en säng med vitt omhänge, en stoppad soffa och stolar samt ett tvättställ. Det Vita Förmaket innehöll en kristallkrona, en stor spegel, mahognybord, alrotsbord, alabasterurnor, tavlor, en stoppad soffa och 16 stolar. I den Blå Salen fanns ett fortepiano, lampetter, matbord, sybord, hörnskåp, ett schatull och 24 stoppade stolar. Det Gröna Förmaket hade en stor spegel, en pangdyl, en barometer, marmorurnor, toalettbord, mahognysybord, en soffa och åtta stolar. Den Gula Sängkammaren innehöll en spegel, en pangdyl, en ekbyrå, ett sybord, ett nyckelskåp, en säng, en dragsoffa och fåtöljer med lärftsklädsel. Barnkammaren och farstun hade ett väggur, klädskåp, hörnskåp, en blå byrå, slagbord, soffor och en fällbänk. På kontoret fanns ett väggur, lampetter, en dragkista, skrivpulpet, sängar och ett skåp. I skolkammaren fanns en byrå, bord, säng, soffa, tavlor och en bokhylla. Huset innehöll även ett skräprum, en vind med diverse möbler samt köksföremål, silversaker och 120 böcker. Bland ägodelarna fanns porslin från Ostindien, en engelsk porslinsservis samt flera vagnar, inklusive en engelsk täckvagn och en berlinare.
Ögonkirurgen Johan Peter Torell tog över huset och föddes 1795 i Surteby. Tillsammans med sin hustru Susanna Charlotta Varenius från Tvååker (1797–1857) fick de fyra barn. Barnen växte upp i huset och sonen Otto Torell ärvde huset när Johan dog 1857.
Otto Martin Torell föddes 5 juni 1828 i Varberg och växte upp i huset. Han avled 11 september 1900 i Stockholm av en stroke. År 1844 började Otto studera i Lund och 1860 gifte han sig med Anna Elvira Beata Strömberg. Paret fick döttrarna Maria Amalia Torell och Ebba Hildur Torell i Lund. Otto var en svensk geolog, paleontolog och forskningsresande och är mest känd för sina banbrytande studier om inlandsisen och dess påverkan på Skandinaviens landskap. Han genomförde flera expeditioner till Arktis och Spetsbergen och bidrog till acceptansen av istidsteorin i Sverige. Han var professor i geologi vid Uppsala universitet och generaldirektör för Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).
Under denna tid kallades huset Torellska huset, men efter att ha varit i familjen Torells ägo såldes det 1890 till G. O. E. Nordblom & Co, ett fastighetsbolag som ägdes av Gustav Otto Emanuel Nordblom, Jakob Adolf Lundahl och Jordan Alfred Olsson. Företaget importerade kolonialvaror såsom kryddor, konserver, vin på fat, kaffe och socker. De lanserade temärket GOENCO och startade kafferosteriet Nordstjernan.
Otto Torell har lämnat tydliga spår i Varberg. Förutom Torellbrunnen utanför Gallerian har han även en gata uppkallad efter sig i Varberg samt tio geografiska platser på Svalbard. I Berlin finns en gata och ett torg med hans namn, och vid Rüdersdorf utanför Berlin har ett minnesmärke rests i form av ett stort flyttblock med inskriptionen "Torell, schwedischer Geolog". Hans namn lever vidare genom fossiler, exempelvis musslan Tellina torelli, snäckan Torellina och trilobiten Olenellus torelli.
År 1893 flyttade gästgiverirörelsen in i byggnaden, och sedan dess har den fungerat som hotell. Det drevs då av Eva Berner. Hotellet var efterlängtat eftersom Varberg fått sin första järnvägsförbindelse 1 november 1880. Till en början var hotellverksamheten på övre plan medan bottenplan användes för affärer. Eva Berner drev hotellet fram till 1922, då hon var närmare 80 år.
Historiskt sett hade hotellet ett rykte om att vara en plats där det "söps, slogs och skvallrades", särskilt under tidigt 1900-tal. Vid ett stadsfullmäktigemöte 1917 konstaterades att "skötseln lämnade mycket öfrigt att önska".
Fastigheten ägdes av G. O. E. Nordblom från 1890 fram till 1912, då den såldes till grosshandlaren Birger Svensson (ägaren av Monark). År 1913 såldes den vidare till I. E. Ericsson och 1917 till Per August Lindqvist. 1930 tog Lahnborg över fastigheten och restaurerade det förfallna hotellet. Senare tog Bertil Diding över fram till 1987, då Hans Bratt blev ägare. Efter Bratts konkurs återgick huset till Bertil Diding, och senare tog hans son Lasse Diding över.
Bildgalleri





Vad besökare har upplevt
- ...
Sammanfattning från vår utredning
Kortfattat om vad vi fick uppleva
...
Lär dig mer om Hotell Gästis
Utforska Hotell Gästis officiella sida här och ta del av ännu mer information om denna fantastiska plats, och för all del har du chansen så missa inte att besöka Hotell Gästis.
Källförteckning
Källa 1Källa 2
Källa 3
Källa 4
Källa 5
Källa 6
Källa 7
Källa 8
Källa 9